An analysis of the use of planning and control methods in operations of hosting services in a historical city

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22279/navus.2021.v11.p01-22.1411

Keywords:

planning and controlling of service operations, service management, hotel industry, quality.

Abstract

This article presents the results of an analysis of the planning and controlling of the service operations in the hotel industry of a historical city. Studies on the application of Planning and Controlling have  traditionally focused on the industrial sector. However, provision of services has a high economic and social importance and must be regarded. A historical city in the state of Minas Gerais was chosen for its relevance in a meaningful tourist route in Brazil. This analysis has an exploratory nature based on the literature of operation and service planning. The theoretical framework begins with the definition of services, followed by the characterization of the hotel industry. Relevance of the provision of services to the economy and the perception of quality in this sector are addressed. The concept and the main characteristics of planning in hotel services are also presented. A qualitative analysis was used by way of a tailored and applied questionnaire about operation management. Thereby it was possible to gather the main information for the analysis of service planning and controlling in the hotel industry of a historical city. The results pointed out the need for higher investment on the staff training as well as on the hospitality service chain of the region. Poor strategic planning and arrangements in the analyzed lodging facilities, as well as their idle capacity in low season were also noticed in this research.

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Author Biographies

Bruna Mendes Morais, Universidade Federal de Ouro Preto -Escola de Minas- Departamento de Engenharia de Produção

Bacharel em Engenharia de Produção, pela Universidade Federal de Ouro Preto - Departamento de Engenharia de Produção. Analista de Produção com interesse nas áreas de gestão de processos produtivos, gestão da produção, gestão de serviços e planejamento e controle da produção.

Irce Fernandes Gomes Guimarães, Universidade Federal de Ouro Preto -Escola de Minas- Departamento de Engenharia de Produção

Doutora em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Minas Gerais e em Otimização e Segurança de Sistemas pela Université de Technologie de Troyes.  Mestra em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Minas Gerais. Bacharel em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Ouro Preto. Atualmente é professora Adjunta IV da Universidade Federal de Ouro Preto. Tem experiência como docente na graduação presencial, Pós-graduação e educação à distância em curso de Graduação em Engenharia de Produção e no Programa de Pos-graduação em Engenharia das construções.  Principais areas de pesquisa e atuação são : dinâmica dos sistemas e otimização de processos, Sistemas industriais, Pesquisa Operacional, Planejamento e Controle da Produção, Simulação, Sequenciamento de Máquinas, Capacidade de malha e análise de desperdícios, Gestão de projetos, lean manufacturing, Qualidade e eficiência em serviços.

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Published

2021-09-23

Issue

Section

Articles